fredag 20 augusti 2010

Knäpptänk och PMS-svacka

Massor av jobbresor, börjajobbastress och PMS är inte bra igredienser i mitt inre liv och mitt fokus tappar riktning.
Jag är inne i en svacka med knäpptänk och felval. Har valt bort löpning till förmån för soffan och extramackor (frallor med massa smör och kaviar och ost. Jojatackarjag..) Och dumlekolor.

Se! Jag kan också göra fel!

Men jag skall aldrigaldrigaldrig tillbaka till mitt gamlajag och därför måste jag bryta nu.

Problemet är att jag känner mig lite vilsen. Strategivilse. Verktygsvilse.

Jag tycker ju om att få hjälp av mina soppverktyg. Det passar mig så bra! Bra att ha på mina resor och enkelt. Behöver inte tänka. Planera. Jag tänker och planerar annars helahela tiden. I jobbet. Hemma. Så jag tycker så väldigt mycket om att rätta till ett felsteg med soppa.

Men nu har jag plötsligt gått och blivit motionist. Löpare. Ja, faktiskt. Identifikationen börjar mer och mer sätta sig: jag är en sådan som löptränar. Jag springer.

Och jag  vill hålla kvar vid den. Ja, jag vill faktiskt förbättras. Nå framsteg. Och jag har märkt att jag är en känslig rackare när det kommer till energipåverkan. Precis som jag är känslig för hormonpåverkan och sockerpåverkan.. Jag behöver liksom energiintag och kolhydrater för att orka prestera. Och det rimmar dåligt med VLCD.

Vilse som sagt.

Kan ni hjälpa mig att bena? Hjälp mig tänka. Hjälp mig få perspektiv, fokus och kraften tillbaka.

9 kommentarer:

Isidor sa...

Vill du ha sällskap i din löpning? jag springer gärna en runda med dig, vid tillfälle. För det sociala liksom.

Då har du också något som gör att du inte kan banga, om du skulle behöva det.

Och du är fortfarande duktig även om du slinter lite ibland. Du har ju fokus, och tänker rätt på många sätt.

kram!

Saring sa...

JA! Jag vill gärna springa med dig! Kan du ta dig till Gärdet på lördag någon gång från morgon till eftermiddag vid 15? Eller är det för kort varsel?

M sa...

Finaste Saring!
Vad vansinningt bra gjort av dig att dra i nödbromsen så här tidigt. Du ÄR förändrad, en kämpe och en motionist! Och som alltid en otömlig inspirationskälla!

Samtidigt kännar jag så väl igen mig i det du skriver, dvs att man gör sig allt bekvämare i soffan, nästan som en liten protest mot att slippa alla krav och måsten. Slippa tänka och bara vara. Men egentligen växer sig alla krav man har på sig själv sig ännu större och du sjunker man nästan ännu djupare ner. Kontraproduktivt och fruktansvärt frustrerande. MEN, jag tror att man måste få en sådan urladdning innan man orkar ta tag i de där kraven igen: vila sig i form... Du har ju gjort en enorm resa och åstadkommit en fantastisk livs(stils)förändring och kört järnet, så det är inte så konstigt att du behöver få göra lite "fel" eller åtminstone dra i handbromsen en aning.

Men i och med att du skrev ditt inlägg tror ajg att du har vilat klart och är redo för en nystart. på med löparskorna och känn orken komma tillbaka.

Du ÄR förändrad, men behövde bara vila lite på vägen! :)

All lycka!

Kram M

Saring sa...

Ååååh, klok-M! Tack. TACK!

Uniflora sa...

Som de andra säger så tänker du rätt. Du är på rätt spår. Du vill inte tillbaka. Du kommer inte tillåta dig själv att hamna där igen. Det är motivation nog även om soffan lockar då och då. Och att pilla naveln i soffan med en dumle i munnen är alldeles nödvändigt ibland, bara det inte blir alltid.

Att springa med vänner är suveränt. Blir svårare att ställa in då. Finns det nån löpklubb du kan gå med i som springer ihop i närheten där du bor?

Du kan! Du regerar!!

Kram

RosaMilton sa...

Svårt det där med mat och träning. Jag skulle aldrig klara mig på bara soppor! Jag tycker som sagt att jordnötssmör är perfekt att ta till när man behöver ett mellanmål, eftersom det mättar jättemycket trots att man tar bara lite. Risken att hamna i mackträsket är annars när jag ätit för dåligt under dagen.

Mitt bästa recept är dock att resa sig upp ur soffan efter mackorna och sticka ut. Antingen en promenad eller en löprunda. Med sommarpratarna eller annan podsändning är mitt motstånd mycket mindre. Och kan du få sällskap är det naturligtvis ännu bättre!

Me, myself and I sa...

Du, har du någon fantastisk låtlista att dela med dig av? Jag märkte igår att jag är mycket bättre på att hålla tempot uppe med musik i öronen (även om jag helst vill springa utan).

Håller på att leta och sätta ihop en lista nu.

Tinselflickan sa...

Förutom allt det kloka som de andra sagt har jag lite mattips.

Jag äter för det första inte precis innan jag springer, utan det måste gå minst en timme. Det som funkar bra för mig är rejäla mellanmål eller frukostar. Makrill i tomatsås (en burk) fördelad på tre Wasa knäcke, ett äpple skuret i klyftor samt ett par morötter. Eller ett kokt ägg på knäcke med kaviar på, och äpple och morötter. Vill du äta något lite lättare rekommenderar jag frukt och keso. Man blir rejält mätt och får energi att springa.

Har tips på fler mellanmål och frukostar om du vill ha. Det är inte så mkt kalorier i dem men massor med nyttigt.

Kram tjejen, du är ju bäst!!! Och det är inte så jobbigt att planera när det gäller maten också. Särskilt inte när man är van vid det i övriga livet. Det har jag lärt mig! Puss!!

Maja Gräddnos sa...

Hm... jag har funderat på om jag har några kloka tankar - och det har jag inte. Men jag försöker ändå! :-)

Jag läser Olgas blogg, du vet http://blogg.mama.nu/olgas-blogg/
och jag gillar den som inspiration, både till träning och till mat. Gillar den mycket mer än tränings/mat-tidningar som inte ger mig speciellt mycket - jag gillar detaljer nämligen!

Men, min tanke är att om du behöver soffa (=trötthet), extramackor och dumlekolor kanske det helt enkelt betyder att du är lite sliten pga för litet energiintag i förhållande till vad du behöver när du tränar. Om träningen ska ge något och om du vill gå ner i vikt av den behöver du ju se till att förbränningen inte går ner och att du inte bränner muskler i stället för fett. Snarare behöver du öka din grundförbränning så att du inte behöver vara lika noga med matplaneringen för att hålla vikten. Lite mera muskler och lite mera mat, tänker jag. Träningen gör ju också att du får lättare att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå.

Puss
Maja
PS En nyttig grej som hon skriver om, Olga, är "fönstret" på 30 min (?) efter träning då det är okej - och till och med bra - att äta snabba kolhyderater. Därför att kroppen då gör av med alltihop på en gång och behöver dem för att återuppbygga musklerna.