söndag 1 augusti 2010

Vettiga val och goda cirklar

Det blev minisemester till Skåne istället, utan CK och löprundor men med massor av finmöten med älskade saknade och väl utnyttjad semestertid. Hur bra som helst. Och extrakilona är i stort sett borta redan, gu vet hur det gick till men så är det iallafall.

I kommentarerna till förra inlägget skriver Carina "Men är det inte en ond cirkel att hamna i då, att äta och dricka gott på semestern och sedan komma hem och äta pulver istället för mat i två veckor (även om det nu är kombinerad kur)?


Jag undrar verkligen. Om pulver kan kännas som en positiv cirkel, istället för att äta vettigt som du gjorde förut, med GI och allt vad det var?"
 
Jag tror att jag förstår att man kan se det så. Och oavsett, tack för att du frågar det du uppriktigt undrar. Jag skall försöka mig på ett svar.
 
För det första vill jag klargöra: jag äter vettigt och sunt. Mycket GI-inspirerat med fibrer och goda gryn, undviker socker och snabba kolhydrater. De dagar jag äter pasta drar jag ner mer på fettet och så vidare. Dessutom äter jag lagom stora portioner idag och är noga med att äta lugnare och vara mer medveten inte bara om vad jag äter, utan också hur.
 
Detta är den absolut största delen i den livsstilsförändring jag har gjort. Och såklart det faktum att jag har börjat motionera aktivt. Jag har i grunden förändrat mitt sätt att förhålla mig till mat, dryck och motion, eller snarare, jag har i grunden förändrat mitt sätt att förhålla mig till mig själv och min kropp.
 
Samtidigt. Att börja med Cambridgekuren är ett av de bästa beslut jag någonsin har fattat. Dels tycker jag om sopporna - det är helt enkelt gott. Men framförallt är det ett verktyg som hjälper mig att hålla balansen och jag är övertygad om att jag kommer att hålla fast vid detta verktyg i resten av mitt liv.
 
Verkligen inte varje dag eller varje vecka eller ens kanske varje månad, men så här i början av mitt nya liv kommer jag nog att använda dem oftare för att lära mig att balansera in- och utflöde av energi. Det faktum att jag kommit igång med träning lär i sig fungera som ett fint balansverktyg och då behövs inte CK-sopporna, men det känns tryggt och bra för mig att veta att de finns där.
 
Och jag kan inte låta bli att undra, om du hade haft en kollega som emellanåt tog en varma koppen till lunch, eller en viktväktarportion för micron, eller om hon valde att ta en liten sallad till lunch för att balansera in- och uttag av energi just den dagen, eller den veckan eller kanske som en konsekvent linje; skulle du då tycka att det var en ond cirkel? Skulle du tycka att den där kollegan inte tog hand om sig och åt vettigt? För det är justprecis så jag använder Cambridgekuren.
 
För min del är det enkelt. CK hjälper mig att hålla mig på rätt väg. Jag har haft ett rubbat ätbeteende i hela mitt vuxna liv och aldrig, aldrig tidigare har jag känt mig så sund och stabil som nu. Jag har ett aktivt konsekvenstänkande och har i stort sett helt slutat med skuld och skamtänkande. Väljer att vara snäll och förlåtande mot mig själv istället för den destruktiva allt-är-förstört-så-nu-skiter-jag-i-allt-mentaliteten som jag dragits med tidigare. Snäll och förlåtande men ansvarstagande och beredd att välja om och välja rätt om jag valt lite oförsiktigt ett tag.
 
När jag nu varit på semester i tre veckor mår jag inte dåligt över att jag lagt på mig några kilon. Jag valde själv att inte fokusera på vikten under resan och utan att veta kan jag gissa att det är ett ganska vanligt semesterbeteende. Det är däremot viktigt för mig att snabbt bli av med de där extrakilona. Anledningen är att jag helt enkelt inte är tillräckligt cool med min nya livsstil och min kropp ännu. Jag är fortfarande rädd att falla in i mina gamla mönster och plötsligt sitta där med tjugo kilo extra. Jag behöver fortfarande ha garden uppe.
 
Därför vill jag ha snäva marginaler. Därför vill jag att korrigeringen går snabbt och enkelt. Och det gör den med hjälp av en pålitlig handbroms i form av Cambridgesoppor, men framförallt genom en sund vardagskosthållning och motion.
 
Din fråga är visserligen ställd som om Cambridgesoppor står i motsats till en vettig kosthållning vilket är en vinkling jag inte ställer upp på, men hur som helst är mitt svar ja. Jag ser verkligen mina cirklar som positiva och jag är stolt över hur jag väljer att leva: sunt, gott och vackert.
 
Och så ett litet förtydligande: Jag äter alltså inte Cambridgepulver, jag dricker Cambridgesoppa  ;-)

4 kommentarer:

Ingeli sa...

Tycker du svarade sakligt och naturligt. Det som folk missar är just det där ordet "verktyg" tycker jag. Alla människor har olika verktyg för att klara sitt liv. Cambridgekuren är ett av dem som hjälper till.

Roligt att du blivit av med kilona redan utan att anstränga dig extra. Bara det tyder ju på att som du säger, du har positiva, goda cirklar och ett sunt sätt att leva! Hurra för dig!

Sunkiss sa...

Härligt att du så snabbt justerat semesterkilona! Jag tror också att göra det snabbt och effektivt är ett bra sätt att inte hamna i sina gamla vanor igen. Jag kämpar själv för att komma ur semestervanorna och känner att jag är farligt nära att landa fel.
Cambridge är ett super bra verktyg att ha till hands. Det som många verkar tro är att man äter Cambridgesoppor och sedan lever precis som man gjorde innan. Det är ju livsstilförändringen i sig som är den viktiga biten, sopporna är bara ett litet hjälpmedel på vägen. För mig är det en trygghet att veta att jag har ett snabbt alternativ hemma utifall jag skulle hamna i en oplanerad, stressad situation hemma, vilket händer lite då och då. I vanliga fall hade jag sträckt mig efter vad-som-helst men nu finns det ett snabbt alternativ.

Det är så härligt att läsa om din livsstilförändring, och inspirerande! :-) Ha en skön dag.

Saring sa...

Tack fina ni! Er pepp gör mig glad! Hurra för ER!

RosaMilton sa...

Jag tycker det låter vettigt. Sådär gör jag ju själv fast utan kurer. Efter julen, ja då är det mer träning och så är det mindre fett och socker. Jag tycker att det känns som kroppen blir nöjd av det också. Så om man då tar en vecka med soppa är det egentligen ints så konstigt. Mer än att jag antar att det är lite dyrare och att du egentligen skulle kunna laga dem själv? ;) Hel- och halvfabrikat använder vi ju dock rätt flitigt över lag i Sverige.