tisdag 11 maj 2010

Siffror och perspektiv

Invägning på Viktklubben den 4/1
Vikt: 91,0 kg
Midja: 105,5 cm
BMI: 29,4
Kilo till målvikt: 23

Vägning på Viktklubben den 11/5
Vikt: 70,7 (-20,3 kg)
Midja: 81 cm (24,5- cm!!!)
BMI: 22,8 (-6,6)
Kilo till målvikt: Inga

Nej, just så. Jag har faktiskt inga kilon kvar som jag måste gå ner. Det är kontentan av dagens möte med Lena. Vid mitt första möte hos henne konstaterades att min målvikt skulle ligga i spannet mellan 69 och 71 kg. Idag vägde jag 70,7 och har således nått mitt mål.

För så här är det. Helga har en poäng. Jag vill inte hålla på och jaga siffror för sifferjagandets skull, så varför gör jag det? Jag ser mig i spegeln och är ju lycklig över det jag ser. Jag provar kläder som inte bara passar, utan som sitter snyggt. Jag känner mig lätt och fylld av energi. Så vad är det jag jagar?

Som jag nämnt mer än en gång är jag en mycket målfokuserad person. På gott och ont, samtidigt. Jag har visualiserad de där siffrorna på vågen och alla siffror som inte är dem, har därmed varit fel siffror och således också på något vis ett litet misslyckande, åtminstone nu såhär på slutet.

När jag satt där hos Lena idag insåg jag plötsligt att jag också har skapat en sanning som handlar om att jag inte bara går ner i vikt för min egen skull utan också för att göra henne nöjd, så att hon bekräfta min idealbild om att vara så där fantastisk förträffligt duktig. Och bra. Den där sifferjakten har dessutom gjort att jag blivit rädd för att på allvar sätta igång med träningen, med risk för att initialt påverka siffrorna på vågen negativt - eller positivt, hur man nu väljer att se det, eftersom detta i sin tur skulle kunna få mig att tappa motivation. Eller om jag skall vara smärtsamt ärlig; framstå som en mindre duktig flicka på vägningarna.

Knäppt? Ja, verkligen, men säkert också mänskligt. Bekräftelsen i att komma till Lena och varje gång väga mindre än den förra gången, har alltså gjort att jag har känt mig extra duktig. Så fint att känna sig som bästa Cambridgekunden/eleven/klienten någonsin liksom. Men så har jag stannat av, intensiteten har trappats ner. Jag har känt hur mitt fokus och min motivation att dricka soppor och göra avkall på guldkanter och trevligheter har avtagit. Ju närmare de där 68-siffrorna jag kommit, desto svårare har det varit att uppbåda den där verkliga glöden och engagemanget att på riktigt gå i mål.

Men nu skulle det bli ändring! För min inre syn såg jag hur detta Viktklubbsbesök skulle leda till att jag och Lena gemensamt lade upp värsta rivspurtsprogrammet med mycket begränsat kaloriintag och täta vägninar för att jag skulle bli av med de där sista två-tre kilona på lika många timmar. Ungefär.

Men så blev det ju inte.

Lena tycker att jag har jagat klart nu, nämligen. Hon ville inte lägga upp minsta lilla kalorireduktionsplan till min ära. Nix. Hon tycker att jag skall leva rätt och bra och träna. Ta hand om mig själv. Vara medveten. Och inte minst vara väldigt glad och stolt över de fantastiska resultat jag nått, både på utan och innan. Och aldrig hamna i dåliga mönster igen. Lena menar att det är den utmaningen jag skall möta nu. Det är den som skall ge mig energi.

Och såklart att Lena har rätt. Hennes ord liksom bara ramlade på plats inom mig. Axlarna föll ner och mungiporna åkte upp. Solen flyttade in i bröstet på mig. Jakten är slut nu. Jag är hemma.

Nu kan jag fokusera på att må ännu bättre, öka upp min grundkondition, få fastare kropp och framförallt komma tillrätta med den där kassa ryggen som jag dragits med genom livet. Mycket på grund av en alldeles för svag ryggkorsett. Så Lena har rätt. Det är dags för nyorientering och att leva på riktigt.

Så. Har jag då glömt de där siffrorna 68? Det där målet som jag sett så tydligt och arbetat så målmedvetet mot? Nej. Det har jag inte. Och det vill jag inte. Och det är okej det också. Enligt Lena gör det inte heller något att jag skapar lite positivt utrymme mellan faktisk vikt och maxvikt. Det blir som lättare att leva då.
Och jag vet att jag kommer att nå det siffermålet en dag, ja till och med under detta år. Med regelbunden träning och medveten kosthållning kommer jag per automatik att bli av med de där justeringskilona. Men mitt perspektiv har ändrats nu. Jag är ju nöjd med min kropp som jag ser ut nu. Jag är stolt över de resultat jag åstadkommit på väldigt kort tid. Både utan och innan. Det är den känslan som skall uppfylla mig; inte känslor av otillräcklighet eller misslyckande över att fortfarande-inte-ha-nått-målet. Nej. Stolt och nöjd. Den känslan väljer jag istället.

Så. På fredag skall jag skåla för mig själv i finaste Champagne. Mer än tjugo kilo har försvunnit sedan januari månad. Midjemåttet är finfint, mitt BMI är hur bra som helst. Jag kan handla kläder i vanliga butiker och mina steg känns lätta där jag går.

Ja, ta mig tusan. Jag är hemma.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till ditt fantastiska resultat!
Förstår precis vad du menar, hos mig kallas det prestationsångest...Jag vill ju inte göra någon besviken än mindre mig själv. Det lustiga är att jag kan "Allt" själv, vad jag än företar mig UTOM att gå ned i vikt. Där gör jag mig själv ständigt besviken, och det är det jag är så trött på!
Jag är samtidigt lite rädd för att lyckas med "kuren", för shit OM jag lyckas...vad händer sedan? Vill ju inte gå upp i vikt och svika mig själv igen, eller någon annan heller för den delen...
Nåväl, just nu är jag bara på dag 4på ren kuren, så jag har en lång resa kvar, och jag hoppas att jag kommer vara lika målmedveten som du!!!
Jag är grymt imponerad och varje gång magen kurrar extra högt läser jag din blogg och får lite extra styrka!
Njut nu och shoppa duktigt! :-D
Kram.

Saring sa...

Men så glad jag blir! Det känns ju alldeles fantastisk att jag kan fungera som inspiratör! Vila i den där vetskapen om att du är kompetent.

Säg aldrig de där orden igen, att du inte kan gå ner i vikt. Säg det motsatta. Berätta för dig själv att du klarar det, visualisera hur du skall se ut när du kommit ut på andra sidan.

Du kan allt du företar dig - också gå ner i vikt och behålla vikten.

Du är på fjärde dagen av ren kur och du har redan börjat vandringen. Jag är helt övertygad om att du klarar det. Flytta blicken långt fram när det känns motigt. Se dig själv i de fina jeansen, den snygga klänningen eller vad du nu vill se dig själv i. Du har redan börjat gå mot målet och för varje dag, minut, sekund närmar du dig.

Jag lovar att gå in till dig och peppa!

Salvia sa...

Puss vackra bästaste gullunge!

Sara sa...

Grattis till målgången fina, vackra Saring!

Helga sa...

Stort grattis! Jag måste erkänna att en av anledningarna till att jag var så skeptisk till din och Lenas strategi var just avsaknaden av träning. Nu går du vidare mot nya utmaningar! Många kilo lättare!

Själv praktiserar jag just nu en lite annorlunda kur. Bära nio kilo bebis i sele större delen av dagen, sova fem timmar per natt, vara för trött för att äta ordentligt. Vet ännu inte vad detta resulterar i på vågen men jag tror att det kommer att märkas.

Saring sa...

Helga! Största, finaste niokilosgåvan - vilket strålande träningsredskap ;-) Varmt välkomna hem!!

Jag vill förtydliga att det på inga vis är Lenas eller viktklubbens strategi att inte träna under CK. Det har varit jag själv som haft målsättningen att ta en sak i taget: först vikten sedan motionen, vis av erfarenheten att göra allt på en gång i allt för stor utsträckning tills jag bränner slut på mig själv och motivationen. Och litelite grand även av den mer knasiga anledning jag nämner i inlägget.

Och så är det, att hade jag valt om, hade jag valt samma metod igen. Jag är jättenöjd med att jag tillåtit mig själv att fokusera på att få mat-jobb-familj att funka, utan att addera till träning i den redan knorviga ekvationen. Nu när jag plockar bort matdelen kan jag addera på träningen utan att det blir för mycket. Men det är helt och hållet min egen strategi ingen annans :-)

Erica sa...

Fy fan vad du är bra! Förlåt mig att jag svär men jäklar i havet vad du är och har varit GRYMT duktig. Jag är svinimpad för att tala klarspråk! HURRRRRRRRRRRRA!!!!!!!!!!!!!

Maja Gräddnos sa...

Jag blir alldeles lyckligt varm och glad när jag läser. Du är så BRA!!!
Och jag ser fram emot att läsa din träningsblogg! ;-) Syns vi på www.funbeat.se?

Anonym sa...

Halloj Saring, lite nyfiken på hur du ska göra nu med maten framöver?
Räknar du kcal, kör GI eller LCHF? Vad har du för strategi för att inte gå upp?

Trevlig helg.
Kram Andrea

RosaMilton sa...

Otrolig vad du har åstakommit sedan i januari! Grattis och hoppas du njöt av bubblet i fredags!

Kapybaran sa...

ameh?! vad är jag för en kompis?
trodde jag kommenterat, men icke!

FY FARAO VAD DU ÄR BRA!!!!!!!!!!
har sagt det förr och säger det igen: när jag blir stor ska jag också vara sådär klok och insiktsfull som du! och snygg!

puss fina du, hoppas bubblet smakade!